Am folosit reteta de “File de somon cu hrisca si sparanghel” de pe Cookidoo. Se poate gati cu hrisca sau fara, depinde de preferinte.
Ingrediente:
1 linguriță coajă de portocală
100 g zeamă de portocală (cca. 1 portocală)
30 g miere
¼ linguriță pastă de wasabi, după gust (optional)
10 – 12 fire ierburi aromate proaspete, în amestec, doar frunzele (ex. pătrunjel, mărar, coriandru)
400 g file de somon proaspăt, fără piele, (cca. 4 fileuri)
1 – 2 prize sare fină, plus după gust
1 – 2 prize piper negru proaspăt măcinat, plus după gust
500 g sparanghel verde, curățat (vezi recomandare)
160 g praz, doar părțile albe, tăiat în sferturi (cca. 160 g)
20 g ulei de măsline extravirgin
20 g unt, nesărat sau sărat
300 g hrișcă
or 300 g orez cu bob lung, tip jasmine
100 g vin alb, sec
750 g apă
2 lingură concentrat pastă de legume
or 2 cub de concentrat vegetal (pentru 0,5 l)
40 g suc de lămâie (cca.1 lămâie)
30 g semințe de dovleac
or 30 g semințe de floarea soarelui
100 g caju prăjit, nesărat (optional)
50 g brânză de capră, fărâmițată (opțional)
